Salata koju možete jesti i kao lagani i zdravi obrok. Naravno, savršeno će dopuniti ribu, meso s roštilja i sl. Možete je praviti i zimi, ali početkom ljeta je savršena zbog svježih namirnica! Rashlađena jako prija čak i sljedeći dan.
Sastojci
500 g krumpira
500 g zelenih mahuna (kad nije sezona ostaju one iz zamrzivača ili konzervirane)
200 g povrtne juhe ili pola kocke za juhu i voda, ili malo temeljca i voda
200 g ljubičastog luka ili ljutike, ako slučajno imate
4 žlice maslinova ulja
sol
1 žlica smeđeg šećera
3 žlice balsamico octa
1 žlica sjemenki senfa
papar
1 manji radič, cca. 100 g
150 koktel-rajčica
1 manja vezica peršinova lista
Priprema
Krumpire operite i kuhajte oko 25 min. (Da se krumpir ne raspada, u vodu se stavi dvije žlice octa. To možete uvijek kad kuhate oguljen krumpir, narezan na kockice za salate ili daljnje pečenje.) Mahune očistite pa također stavite kuhati cca. 12 min u slanoj ključaloj vodi. Ocijedite i šokirajte ih u ledenoj vodi. Krumpire ocijedite, ohladite, ogulite i režite na kockice velike cca. 1 cm. Promiješajte s mahunama. Zakuhajte juhu pa sa 100 ml juhe prelijte povrće i ostavite da upije tekućinu. U međuvremenu, luk stavite u zdjelu, prelijte ključalom vodom i ostavite 2 minute. Izvadite, očistite i grubo nasijecite. Na 2 žlice ulja pržite 2-3 minute pa pospite šećerom da se karamelizira. Pržite kratko. Ostatak juhe, balsamico i senf pomiješajte, prelijte luk i pirjajte dok pola tekućine ne ispari. Začinite soli i paprom pa ohladite. Radič očistite, trgajte rukama na komadiće na veličinu zalogaja. Grubo nasijecite listove peršina. Sve pažljivo pomiješajte i po potrebi još dodajte maslinovog ulja ili soli.