Pureći file, kao i pileći, ima bezbroj mogućnosti, no nekako ih obično pravimo na neke standardne načine. Nije ni ovo veliki odmak, ali dosta je dekorativno, a i jako ukusno. Kao i uvijek, poanta je ne prepeći puretinu jer je onda suha. Ne morate praviti uvijek zeleni pesto, možete i crveni s paprikom, rogom, također mazati ajvarom na primjer ili dodati harisu, ljutu pastu od paprike, jako ukusnu i mirisnu. Njome namazati, samo paziti jer je doista ljuta. Varijacija je bezbroj, probajte!
Sastojci
1 kg purećeg filea
oko 300 g tanko narezanog pršuta ili šunke
200 g ementalera
100 g zelenog pesta
sol
Priprema
Puretinu nasijecite na šnicle, svaku malo tucite s jedne strane, pa ih jednu do druge složite na papir za pečenje. Premažite pestom, složite pršut pa sir. Sada s jedne strane, uz pomoć papira, čvrsto rolajte roladu na drugi kraj. Omotajte u papir, opet držite čvrsto, i na krajevima uvrnite kao bombone, ili zavežite špagom. Stavite na lim, pa pecite na 200°C oko 25 min. Izvadite i odrežite krajeve papira i gore zarežite da se otvori. Škarama ide najlakše. Vratite u pećnicu na još 5-10 min da porumeni, ali pazite da se ne presuši. Izvadite na tanjur za posluživanje, prelijte sokom koji je ostao na papiru. Služite s povrćem ili prilogom po želji.
Zeleni pesto Genovese
Predivan je, ali možete raditi varijacije, u zagradama se nalaze namirnice kojima možete mijenjati originalne iz recepta.
vezica bosiljka ( peršin je izvrsna zamjena, ali možete praviti i sa svježim origanom, rukolom i sl.)
Sastojci
3 režnja češnjaka
50 g pinjola (orasi ili bademi)
1 dl što boljeg maslinova ulja
50 g parmezana, ako imate pravoga, pa ga sitno naribajte (svi tvrdi sirevi, ovčji npr.)
Priprema
Nasjeckajte listiće bosiljka sitno. U mužar stavite prepržene pinjole i očišćeni češnjak, pa ih zgnječite, posolite, dodajte bosiljak i ulje i sve dobro povežite u rjeđu ” pastu” (kremu). Na kraju umiješajte sir. Ostavite da se arome prožmu.