Brzo i ukusno jelo. Dimljeni losos malo je skuplji dio ovoga jela, ali ako računate da je za četiri osobe, nekada se možete počastiti. Naravno, možete ga zamijeniti i dimljenom pastrvom, ali i kobasicom ili šunkom.
Sastojci
30 g maslaca sobne temperature
1 baguette/francuzer
100 g dimljenog lososa
7 jaja
Vezica lista bosiljka
900 ml mlijeka
Malo muškatnog oraščića
60 g indijskog oraščića ili drugih orašastih plodova koje volite
Sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C. Vatrostalnu posudu premažite maslacem. Nasijecite baguette na šnite, pa dvije trećine složite u posudu. Kidajte losos na trakice široke otprilike 1 cm. Stavite ih na kruh, pa pospite s pola sjeckanog bosiljka. Ostale šnite kruha složite između lososa uspravno. Umutite vilicom ili žicom jaja s mlijekom, solju i muškatom,a zatim smjesu prelijte preko složenog kruha i lososa. Pospite oraščićima i mljevenim paprom. Pecite sve zajedno oko 55 minuta. Kada izvadite iz pećnice, ukrasite s listićima bosiljka i servirajte dok je još toplo.