Prvo proljetno povrće s tržnice nešto je što nas najviše raduje. Kako ne možemo uvijek na tržnicu, a i nije uvijek proljeće, možemo se snaći i napraviti ovu juhu i u neko drugo vrijeme, kada se zaželimo osjećaja dolaska proljeća.
Sastojci
1 crveni luk
400 g graška
1 vezica zelenja za juhu (dvije, tri mrkvice, peršin, malo celera, list kelja, komadić korabe, list peršina)
1 krumpir
malo ulja
1 jaje
oštro brašno (količina po potrebi)
3 žlice mineralne vode
sol, papar
Priprema
Na ulju pržite očišćen i prepolovljen luk, prvo onaj prerezani dio da dobro potamni, pa ga okrenite. Zatim dodajte i pirjajte narezanu mrkvu, korijen peršina, celer i grašak (svježi ili eventualno smrznuti u drugom dijelu godine). Jedino ako imate baš onaj jako mladi, onda ga možete dodati i malo kasnije. Podlijte vodom, možete dodati začin za juhe, ali i samo sol, jer će povrće dati fine arome. Kada je korjenasto povrće malo omekšalo, dodajte nasjeckani krumpir. Sada i grašak ako je onaj baš mladi. Dodajte još vode, ovisno o tome koliko volite da je juha gusta. Kada je i krumpir kuhan, dodajte po želji knedlice. Njih napravite tako da pomiješate jaje, sol, mineralnu vodu i brašno da bude gusto tijesto od kojeg ćete žličicom praviti knedlice za juhu. Odmah ih brzo spuštajte u juhu. Kuhane su nakon otprilike 5 minuta, ali najbolje je da probate jednu. Izvadite polovice luka. Probajte pa začinite još po želji solju i paprom. Na kraju pospite sjeckanim peršinovim listom.