Ako pravite tjesteninu onda znate sve. Ako niste pravili, probajte. Nije to nikakva nauka, potrebno je samo malo strpljenja i koji pokušaj! Možda vam uspije i od prve. Bit će možda malo deblja, malo manje ili više slana… Dogodi se to i najiskusnijim kuharicama, ne brinite. Probajte, to je i dobra terapija.
Sastojci
500 g brašna
3-4 jaja, ovisno o veličini
malo mlake vode
sol
Priprema
Ako radite na mašinu i koristite samo jaja bez vode, onda trebate 4-5 jaja. Brašno pomiješate sa solju, u sredini napravite udubljenje pa dodajte ostale sastojke i umijesite elastično tijesto. Možete dodati i malo ulja u tijesto, lakše se radi, a neće pokvariti strukturu. Ako radite na stroju, dodajte samo jaja i malo vode. I sol, naravno. Ostavite pokriveno neko vrijeme, pa razvaljajte tanko. Ako valjate mašinom, kod debljine od 3 mm ostavite da se malo prosuši, pa rastanjite na 2 mm ili 1 mm, opet malo prosušite i tek tada režite. Kad ih stavite na krpu, malo ih raširite da se ne lijepe. Ako ih hoćete ostaviti za duže vrijeme, osušite ih da budu suhi poput kupovnih, pa spremite u kutiji na suho mjesto. Kuhati po receptu u slanoj vodi.
Na malo maslaca dodajte kiselo vrhnje, začinite, pa dodajte kuhanu i ocijeđenu tjesteninu. Promiješajte kratko neka prokuha. Svježi sir ocijedite, dodajte i promiješajte. Pospite slaninom. Poslužite uz perkelt.