Predivna salata koja može, u stvari i je, kompletan obrok. Ljeti posebno, ali i u drugo doba godine. Osvježavajuća je, sadrži zdrave ugljikohidrate, vitamine, minerale, ma sve što nam treba u jednoj ukusnoj verziji salate koja će biti zanimljiva svima. Ja sam još za ukras dodala dragoljub koji imam u dvorištu i čija mi se aroma jako sviđa u nekim jelima. Probajte ako budete imali priliku!
Sastojci
500 g batata
80 ml maslinovog ulja
200 g beluga leće (crna, okrugla)
1 žličica korijandera
3 žlice bijelog aceto balsamica (može i drugi vinski ili jabučni ocat)
1 ljubičasti luk
80 g pljesnivog sira (najbolje gorgonzola)
Šaka sjeckanog peršinovog lista
Pola šake listića mente
125 g borovnica
Sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. Batat ogulite i nasijecite na komade veličine oko 2 cm. Polijte ga s 20 ml ulja, te po želji solju i paprom, pa pecite na papirom obloženom limu oko 20 min.
Za to vrijeme operite leću i kuhajte je u slanoj vodi oko 15 min, da je dovoljno kuhana, ali ne da se raspada. Ostalo ulje stavite u tavu, zagrijte pa kratko pržite mljeveni korijander. Dodajte ocat, sol i papar, promiješajte pa prebacite u zdjelu za serviranje. Luk nasijecite na jako tanke kolute, najbolje bi bilo pomoću ribeža za jabuke ili kupus. Sir nasijecite na šnite, a listiće začina nasijecite na grubo. Ocijedite leću pa i nju dodajte u marinadu i sve promiješajte. Na kraju dodajte sve ostale sastojke i pospite sjeckanim listićima začina.