Gotova je moja mala mjera marmelade od smokava s limunom. Ako nemate svoje smokve, onda je ta marmelada nešto skuplja, no nije opet kao da je gotovu kupujete. A domaće je ipak domaće, pa si svakako napravite malo marmelade, da vas zimi podsjeća na ljetne mirise.
Sastojci
1 kg smokava
Do 200 g šećera
1 limun (nije obavezan)
Priprema
Kod kuhanja, sok limuna, odnosno njegova kiselina, promijeni boju smokvama, doda im taj crvenkastiji ton. Ja sam koristila otprilike 1 kg smokava. Najprije ih operem, grubo ih očistim od dijela gdje je peteljka pa skinem s njom samo taj mali dio kore ili ako je negdje deblja skinem i taj višak kore (u Slavoniji je to zanimljivo, polovica koja je na suncu je uvijek mekana i slatka, a drugi dio još je zelen i tvrd). Dodam malo šećera, pa kuham da ukuhaju. Kad imam dalmatinske, zrele smokve, ne dodajem šećer jer zbilja ne treba. Kad su dijelom kuhane i već postanu mekane, štapnim mikserom ih usitnim u marmeladu bez komadića. Dodam sok pola limuna, ili ponekad cijelog, po želji kao i šećer. Koricu također. Kuham dok ne postane dovoljno gust.
Kada je marmelada gotova, punim je u sterilizirane staklenke, okrenem na poklopac 5 min, pa vratim i to se pokazalo kao najjednostavnija metoda kod marmelada i slično.