Ovu musaku jako volimo. Sočna je, ukusna i ne znam nikoga kome se ne sviđa. Ako imate nekoga tko ne voli patlidžane, ogulite koru. Onda samo šutite, jer se okus ne može osjetiti i izolirati. Barem je meni tako uspjelo.
Sastojci
2 patlidžana, oko 1 kg
500-600 g mljevenog mesa, obično u zemljama iz koje dolazi musaka se koristi junetina, ali po želji
1 veća glavica luka
2-3 režnja češnjaka
1 paprika
800 g pelata, sjeckanog mesa rajčice
žlica začina za juhe i variva
sol, papar
3-4 srednja krumpira
ulje
Priprema
Patlidžane operite i nasijecite na tanke kriške po dužini. Stavite ih u hladnu, slanu vodu na oko 30 min. Ako želite biti brži s krumpirima, kada ih ogulite i operete, naribajte ih na tanke kriškice i stavite u zdjelu u koju ćete izliti vrelu vodu iz kuhala i posoliti je, pa kuhati krumpire 3-4 min, da se ne raspadnu. Izvadite ih lopaticom na tanjur. Inače sijecite na tanke šnitice i ostavite u vodi. Za umak pržite kockice luka, zatim dodajte meso pa ga pržite dok se ne počne karamelizirati, odnosno dobivati smeđu boju. Tada dodajte rajčice i papriku narezanu na sitne kockice. Začinite i kuhajte 10-ak min. Sklonite s vatre i malo popaprite. Na većoj tavi na sasvim malo ulja pecite patlidžane koje ste dobro ocijedili i stavili na ubruse da upiju višak vode. Ja ih još ubrusom malo pritisnem rukom, da budu potpuno suhi. Obično ovako nisu gorki, ali za svaki slučaj uvijek probam jedan iz prve ture, da ne upropastim cijeli ručak!
Pecite ih tako i vadite na suhe ubruse, ako ostane u njima višak masnoće, da ih pokupi. Ja ih ne solim dodatno. Sada slažite u vatrostalnoj posudi krumpire u tankom sloju, zatim patlidžane pa meso i tako ponovite tri puta pa na kraju pokrijte patlidžanima. Prelijte s 1 dl vode, nju ne dodajem u umak jer je lakše rasporediti ga bez viška vode, barem meni! Pecite 30-40 min u pećnici na 180-200°C. Nakon otprilike 30-35 min umutite 3 jaja s malo soli i prelijte musaku. Pecite dalje dok ne porumeni. Ostavite da se malo ohladi, 10-15 min, jer se onda lakše reže na uredne kocke.