/za vegeterijance/
Zanimljiva kombinacija, za kasno ljeto idealno, a i zimi lagani objed ako pazite na liniju, a da se ne odreknete baš svega. Porcija (2 palačinke) ima oko 570 kcal.
Sastojci
40 g sezama
100 g brašna
2 jaja
150-200 ml mlijeka
sol
500 g rajčice
1 glavica luka
200 g feta sira
1 vezica peršina
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica bijelog vinskog octa
mljeveni bijeli papar
1 krastavac ( 200 g )
2 česna češnjaka
pola vezice listića mente
1/2 kg svježeg sira
1,5 dl jogurta
sol i papar ulje
Priprema
Sezam pržite na suhoj teflon tavici uz stalno miješanje, a zatim ohladite. Zamutite palačinke od jaja i malo soli, dodajte mlijeko pa brašno i sve dobro izmiješajte. Ostavite 30-tak min da odstoji. U međuvremenu operite povrće i očistite ga. Rajčicu nasjeckajte na kockice, luk na tanke šnitice, sir na kockice. Peršin usitnite i sve pomiješajte s octom i uljem. Posolite i popaprite po želji. Ne zaboravite da je sir slan! Za tzatziki ogulite krastavac i naribajte na ribež, na koji obično ribamo jabuke. Malo ostavite za ukras. Češnjak očistite i protisnite kroz presu. Mentu operite, osušite i sitno isjeckajte. Sir i jogurt pomiješajte, dodajte začine i povrće i po ukusu posolite i popaprite. Služite uz meso, kao npr. giros, uz roštilj, ali i povrće i kao dodatak narescima.
Zagrijte par kapi ulja na tavici za palačinke i pecite 8 manjih palačinki. Punite ih sa salatom od rajčice i prelijte tzatzikijem. Ukrasite krastavcem i mentom.