Skuše su jako zdrave, a spadaju u plavu ribu bogatu Omega 3 masnim kiselinama. Cjenovno su pristupačne, pa bi bilo dobro da ih povremeno uvedete u jelovnik.
Sastojci
- 4 skuše
- 2 bio limuna
- Sol, papar, mljeveni bosiljak, origano, kajenski papar ili mješavina začina za ribe
- Maslinovo ulje
- Po želji, tršćanski umak: maslinovo ulje, sitno sjeckani peršinov list, sol, sitno sjeckani češnjak (u teglici može dugo stajati u hladnjaku, dobro ga je imati u vrijeme čestog roštiljanja)
Priprema
Ribu očistite, operite i dobro osušite. Kratko prije pečenja začinite pomiješanim začinima, izvana i iznutra. U šupljinu stavite kriške limuna pa stavite peći. Vatra treba biti srednje jaka. Odmah ”provozajte” ribu gore-dolje po šipkama, pa neka se peče nekoliko minuta. Dvjema je lopaticama polako okrenite, opet ”provozajte” i ostavite da se peče nekoliko minuta. Ako niste sigurni, na najdebljem dijelu uz peraju provjerite je li dovoljno pečena. Slobodno je okrenite opet po potrebi. Obilno prelijte maslinovim uljem i servirajte je vruću sa salatom ili drugim prilozima.