Medvjeđi luk je jako zdrav, ali i ukusan dodatak jelima. Juha je jedno od jela koje možete praviti. Peesto od medvjeđeg luka je odličan, a možete ga dodati i salatama kojima daju posebnu notu. Nasjeckan možete dodati svuda kao i peršinov list, od knedli za juhe, mesu, povrću…
Sastojci
- 1/2 vezice medvjeđeg luka ( oko 20 g )
- 400 g brašnastog krumpira
- 30 g maslaca
- 800 g bistre juhe ( može i kocka )
- 200 g masnijeg jogurta ( 10% mm, grčki )
- sol, papar, muškatni orašćić
- 1 žličica limunovog soka ( po želji)
- malo šećera
Priprema
Krumpir ogulite i isijecite na kockice. Kratko ga propržite na maslacu i prelijte juhom. Ostavite da se lagano kuha oko 30 min. Dobro začinite solju, šećerom i muškatom. Medvjeđi luk operite, očistite pa isijecite na komadiće. Par listića sijecite na tanke trakice za ukras. Ostatak pomiješajte s juhom pa nakon par minuta sa štapnim i mikserom svu juhu miksajte. Po želji još začinite i sokom limuna. Dodajte jogurt smjesu i promiješajte, stavite da se ugrije, ali ne prokuha. Ukrasite sa trakicama medvjeđeg luka i vrhnjem. Poslužiti možete sa palačinkom ali i uz Baguette ili dr. pecivo.
Palačinka za juhu
Sastojci
- Za 6-8 palačinki, ovisno o tavi, ali napravite duplu mjeru za ove punjene palačinke.
- 1 jaje
- 100 g brašna
- malo soli
- 75 ml mlijeka
- 100 ml mineralne vode ( može I pivo, pola vode, po želji )
- malo vode po potrebi
- 3 žlice ulja u smjesu
- Malo ulja
Za nadjev
Topljeni sir tipa Zdenka
Jako tanke šnite šunke
Po želji boju od povrća, na pr špinata za zelenu ili cikle za ružičastu. Sirovo povrće usitnite u sjeckalici ili ako smjesi ne smeta voda, a palačinkama ne smeta, onda s vodom štapnim mikserom. Dodajte u smjesu. Ja sam koristila bio ciklu u prahu.
Priprema
Žicom malo umutite jaje, posolite, dodate mlijeko, izmiješate. Uspite brašno, dobro promiješajte da nema grudica i dodajte mineralnu i ulje i izmiješajte. ( boju!) Pecite na samo malo namašćenoj tavi, količinu jedne grabilice za juhu. Kratko pecite s jedne i još kraće s druge strane. Tako ispecite sve palačinke pa punite nadjevom ili namažite sirom i složite šunku.
Ako hoćete kao vegetarijansku verziju, samo bez šunke. Motajte pa režite na komadiće i složite na ražnjiće. Poslužite da juhom.