Slastica tipa sladoleda, ali bi trebao ostati pola sata na sobnoj temperaturi prije posluživanja.
Što se tiče jaja, velike dvojbe su kod nekih oko konzumiranja netretiranih jaja na temperaturi višoj od 80°c. Za ovu slasticu možete žumanjke kuhati na pari, tj. u mikrovalnoj, to je par minuta, a za bjelanjke kupite pasterizirane, sad ih ima većinom svuda za kupiti. Tako da bez bojazni možete jesti ovu divotu. Preostale bjelanjke koristite za pavlovu ili puslice, macrons ili sl.
Sastojci
- Osnovna mjera za cca 1l sladoleda (zapremina!)
- 4 žumanjka
- 2 bjelanjka
- 4 žlice šećera
- 2,5 dl vrhnja za šlag
- 200 g jagoda
- 50 g šećera
Priprema
Za voćni dodatak kuhate očišćeno voće sa šećerom na laganoj vatri, dok voda iz voća ne ispari jer ona stvara kristale leda kad se sladoled mrzne. Dobit ćete umak sa gustim sirupom. Ostavite ga da se ohladi. Ako ne volite komadiće voća, možete usitniti štapnim mikserom.
Žumanjke sa šećerom umutite u bijelu gustu masu, odvojeno mutite vrhnje za šlag, na kraju bjelanjak s malo soli.
Spojite prvo vrhnje sa žumanjcima, lagano žicom, pa dodajte po malo bjelanjke lopaticom da ostane više zraka. Na kraju dodajte ohlađeno voće, površno miješajući, ako volite da vidite strukturu sladoleda, a i arome su drugačije. Možete i izmiješati da imate roza sladoled s komadićima. Stavite u plastičnu posudu s poklopcem i u zamrzivač. Oko 4 h je potrebno da se ohladi kao sladoled. Možete ga služiti kao ledeni desert što i je ili kao sladoled.