Malo drugačiji, također ukusan način spremanja luka za zimnicu. Jako ukusan, dobije malo boje od vina pa je i lijep za vidjeti.
Sastojci
za 3 tegle oko 500 ml:
250 g ljutike
250 g bisenog luka (onaj sitni za kiseljenje)
200 g crvenog luka
1 komad poriluka
70 g morske soli
500 ml crvenog vinskog octa ili kvasine
150 ml suhog crnog vina
2 žlice sjemenki senfa
3-4 lista lovora
80 g šećera
Priprema
Ljutiku i sitni luk kratko blanširajte u ključaloj vodi, pa šokirajte jako hladnom. Lakše ćete ih oguliti. Kada očistite, ljutiku prepolovite po dužini. Crveni luk očistite pa sijecite na kriškice. Poriluk operite i očistite pa sijecite na komade oko 5 cm. Sve promiješajte, posolite pa ostavite bar 8 sati ili preko noći na hladno. Operite i osušite. 250 ml vode, ocat, vino, sjemenke senfa, lovor i šećer prokuhajte. Sterilizirajte staklenke i neka ostanu vruće. Napunite tegle povrćem. Složite da je što manje mjesta između. Prelijte kuhanom tekućinom i dobro zatvorite. Okrenite ih na čep 5 minuta pa poslije ispravite. Trebao bi se napraviti vakuum. Spremite 4 tjedna da se lukovice dobro ukisele. Rok trajanja im je dok ih ne pojedete!