Čim dođe jesen, bundeve, buče, tikve ili tikvice su nam jedan od najdražih izbora za pripremu bezbroj raznih jela. Ta pristupačna i jeftina namirnica koju često i dobijemo, može se doista iskoristiti i za slana i slatka jela. Pumpkin pie je najpoznatija američka poslastica koja je svoje štovatelje pronašla i kod nas. Ovaj recept je za manji kalup, promjera 20 ili 22 cm. Kako mi je ostalo nešto domaće skute, ja sam je dodala punjenju, ali ako napravite točno po receptu, imat ćete jednu prekrasnu glatku kremu. Naravno, dozvoljene su varijacije sa skutom, sirom ili sl. Dapače, maštovitost je ono što obogaćuje kuhinju!
Sastojci
Za prhko tijesto:
1 žlica šećera
malo soli
250 g brašna
120 g maslaca
1 žličica octa
1 jaje
5 žlica hladne vode
za punjenje:
600 g hokaido bundeve
50 g šećera
malo soli
pola žličice mljevenog đumbira
četvrtina žličice mljevenih klinčića
četvrtina žličice mljevenog muškata
2 jaja
200 g vrhnja za šlag
2 žlice javorovog sirupa ili tekućeg meda
1 vanilija
3 žlice šećera
Priprema
Namirnice za prhko tijesto umiješajte mikserom sa žicama za tvrda tijesta ili rukama. Brzo. Umotajte u foliju pa spremite na hladno na 1 sat. Zagrijte pećnicu na 180°C. Očistite buču, nasijecite je na veće kocke pa stavite na papirom obloženi lim. Pecite oko 30 min dok ne omekša. Ohladite je (ovaj dio možete napraviti i ranije, ja osobno spremim pečenu buču u duboko, pa vadim po potrebi). Štapnim mikserom je miksajte dok ne postane pire. Tijesto razvaljajte na malo brašna, na debljinu od 3 mm. Zatim stavite u kalup, utisnite lagano prstima, a ostatak koji viri preko kalupa, nožićem isijecite. Stavite na tijesto papir za pečenje (savjet: pokvasite papir, zgužvajte među rukama i pažljivo poravnajte pa malo obrišite vodu), napunite kalup grahoricama, da ostane forma, pa pecite oko 15 minuta na 180°C. Za to vrijeme preostalo tijesto malo premijesite, pa režite listiće ili oblike po želji (cvjetiće, božićnim modlama nešto po želji!), pa spremite u hladnjak. Izvadite pečeno tijesto, maknite grahorice i papir, pa jedno jaje umutite s 2 žlice vode i premažite tijesto. Još 10 minuta pecite dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite srž iz vanilije, ako koristite aromu, dodajte je u pire od buče kao i ostale začine, jaja, vrhnje, i javorov sirup. Napunite tijesto pa pecite 30 min na 180°C. Izvadite, ukrasite listovima od tijesta, premažite jajetom pa pecite još 20 min.