Kod Ramsaya se pasta oko mesa razlikuje od klasičnog recepta. U ovu pastu se u izvornom receptu dodaje jetrica, guščja po mogućnosti. Također se ona usitni i zajedno prži s gljivama. Možete dodati I malo teletine i slanine, no ovaj recept mi se svidio baš zbog samih gljiva, jer je biftek dovoljan da ne treba ništa drugo.
Sastojci
400 g šampinjona
sol, papar
maslinovo ulje
750 g junećeg filea
1-2 žličice senfa
6-8 kriški slanine (parma šunke po njegovom receptu)
500 g lisnatog tijesta
brašno, žumanjci za premaz
Priprema
Šampinjone i druge gljive očistite, grubo nasijecite, pa stavite u sjeckalicu i pretvorite u pastu sa začinima po želji.. Peršinov list je idealan uz gljive. Istresite u malo nauljenu tavu pa pržite oko 10 min da većina tekućine ispari. Ohladite. Na vrućoj tavi s malo masnoće pecite posušenu junetinu oko 30 s sa svih strana. I nju ohladite. Potom premažite senfom sa svih strana. Stavite prozirnu foliju na radnu površinu. Šnite šunke ili slanine složite tako da se malo preklapaju. Zatim ih premažite pastom od gljiva, pažljivo lopaticom za kolače. Na sredinu spustite junetinu pa pažljivo zamotajte folijom, ali čvrsto stisnite. Opet stavite na hlađenje, najbolje u hladnjak na 20 min. Dva komada lisnatog tijesta (dva komada su nešto više od 500 g, oni već gotovi u trgovini) slijepite vodom. Pazite da je kvadrat duži toliko da zatvori meso sa svih strana. Rubove premažite vodom, stavite meso (koje ste pažljivo odvojili od folije) na tijesto, tako da vam spojevi slanine budu gore. Tako i tijesto gore spojite pa rukama ili vilicom pažljivo spojite te rubove i one naprijed i na kraju. Okrenite na lim obložen papirom. Premažite umućenim žumanjcima pa lagano i plitko nožem napravite mustru po želji. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 min pa smanjite na 180°C još 10 do 15 min. Obavezno mora odmoriti 10-15 min prije rezanja. Ovo jelo savršeno je za svečanu trpezu.