Slatki kruh koji u Dalmaciji zovu i sirnica, a uobičajeno ga je praviti za Uskrs. Ne sadrži sir, što je zanimljivo, jer na kopnu sirnica znači nešto sasvim drugo. Mirisan i sladak, ovaj kruh je uvijek idealan. Ja ga volim s malo maslaca uz kavu, ali i s Lemon Curd kremom, koju ako isprobate, imat ćete novi hit!
Sastojci
1 kg oštrog brašna
8 žumanjaka
4 bjelanjka
100-150 g šećera (ovisno volite li slađe, također stavljate ili grožđice ili ne i slično)
200 g svinjske masti
4 vrećice vanil šećera
40 g svježeg kvasca
Oko 1 dl mlijeka
naribana korica limuna
malo ruma
malo soli
2 žumanjka za premaz
krupni šećer
Priprema
Neka svi sastojci budu sobne temperature. Stavite brašno u dublju posudu, pospite sa solju, vanil šećerom, 2/3 šećera, pa napravite udubljenje u sredini. Izmrvite kvasac i pospite preostalim šećerom i mlakim mlijekom, do 1 dl. Neka naraste. Kad je naraslo, po rubu raspodijelite mast, dodajte jaja, koricu limuna i rum. Dobro umijesite i ostavite na toplom 3-4 h. Oblikujte pincu, pa je zarežite pri vrhu s tri strane i stavite na namazan lim da opet naraste. Pecite na 160°C oko 50-60 min. Pred kraj premažite žumanjcima i pospite šećerom pa povisite temperaturu na 180°C. Pecite do kraja još cca 10 min i izvadite na rešetku da se ohladi.