Proljetni, ali i svečani ukras stola. Priprema se vrlo jednostavno, tijesto je nešto punije, ali zato kada prenoći, maline i krema daju dovoljno vlažnosti da je i ukusno i sočno. Uvijek možete navlažiti kore s malo mlijeka i likera dok ih slažete u kalup. Ne previše jer treba imati formu. Ukrasiti možete i ovisno o prilici, s dražejama jaja u bojama, ne moraju isključivo biti maline, možete i voće mijenjati ovisno o sezoni.
Sastojci
150 g maslaca
350 g šećera
2 vanil šećera
1 žlica naribane korice domaćeg limuna
malo soli
5 jaja
225 g brašna
55 g škrobnog brašna
1 prašak za pecivo
4 žlice mlijeka
600 g malina (mogu biti i zamrznute, par svježih za ukras)
2 žlice soka limuna
5 listova želatine
500 g svježeg sira
500 ml vrhnja za šlag
250 ml likera od jaja
3 žlice bademovih listića
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C. Maslac umutite s 200 g šećera, vanilijom i koricom limuna. Dodajte jedno po jedno jaje da se svako stopi s masom prije dodavanja sljedećeg. Brašno pomiješajte s 55 g škroba, praškom za pecivo i malo soli. Dodajte smjesu u kremu od maslaca, a zatim dodajte mlijeko. Tijesto stavite u pripremljen kalup za kuglof. Pecite 45 min. Probajte čačkalicom je li je pečeno. Ohladite. Maline operite i očistite po potrebi, a zatim ih ocijedite. Izmiješajte 10 g škrobnog brašna sa 6 žlica vode. Stavite pire od malina kuhati sa sokom limuna, 75 g šećera i jednim vanil šećerom. Dodajte otopljeni škrob i kuhajte par minuta. Želatinu namočite po uputama. Sir pomiješajte s 50 g šećera. Napravite šlag. Ne mora biti jako čvrst jer će se stisnuti u kombinaciji sa sirom i želatinom. Liker od jaja zagrijte malo na vatri pa mu dodajte istopljenu želatinu i promiješajte. Malo ohladite. Prvo pomiješajte sa sirom, pa lagano umiješajte šlag, da ostane kremasto. Najbolje lopaticom. Tijesto presijecite vodoravno dva puta. Prvi biskvit premažite smjesom malina pa ohladite. Na to premažite 1/4 kreme sa sirom. Položite drugi dio pa premažite kremom sa sirom, opet cca 1/4. Položite posljednji biskvit pa okolo namažite ostatkom bijele kreme. Ostatak 100 ml šlaga umutite pa vijenac prvo pospite lagano prženim listićima badema i ukrasite šlagom i svježim malinama.