Ova prekrasna biskvitna torta/kolač, bez brašna i praska za pecivo, zadovoljit će i najistančanije nepce. Torta može i stajati, samo još otpušta divne arome, a zgodna je i za transport, tako da može biti prekrasan poklon. Sasvim ju je lako pripremiti, zato ne oklijevajte, napravite je prvom prilikom!
Sastojci
7 jaja
260 g šećera
250 g mljevenih badema s ljuskom
150 g mljevenih pistacija
125 g krušnih mrvica
Korica bio limuna i naranče
200 g citronata (kandiranih korica limuna)
1 žličica cimeta
Malo praha đumbira
1 cl ruma
200 g čokolade za kuhanje
1 žlica ulja
20 g listića badema
Cvjetići za ukrašavanje
Rojal glazura:
1 bjelanjak
25 g šećera u prahu
Priprema
Tri cijela jaja i 4 žumanjka umutite pa malo po malo dodajte šećer. Pomiješajte bademe, pistacije, koricu citrusa i kandiranu koricu, krušne mrvice, cimet i đumbir. Zatim dodajte rum, pa sve zajedno promiješajte. Napravite snijeg od preostalih bjelanjaka pa i njih dodajte u smjesu. Pecite u okruglom kalupu na 180°C oko sat vremena. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice da se malo ohladi, zatim izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja. Za glazuru na pari otopite čokoladu sa žlicom suncokretovog ili kokosovog ulja. Prelijte cijelu tortu. Pri dnu torte kao dekoraciju zalijepite listiće badema koje ste prethodno kratko pržili na tavi. Za bijelu glazuru pomiješajte bjelanjak i šećer u prahu. Stavite u manju vrećicu, odsijecite vrh pa napravite spiralu na kolaču kao na slici. Ukrasite cvjetićima.