Jako ukusno jelo ovako zajedno, ali može se jesti i odvojeno ili u drugačijim kombinacijama. Za nedjeljni ručak ili kada vam se gosti najave, nije previše komplicirano i puno toga možete pripremiti unaprijed.
Sastojci
2 lungića
4 žlice zelenog pesta (napravite svježi, brzo je, a recepte imate na stranicama niže)
sjeckani bademi ili orasi
1 žlica mrvica
bjelanjak ili jaje
sol, papar
Košarice
Za tijesto:
200 g brašna
110 g maslaca
1 jaje
malo praška za pecivo
prstohvat soli
Za nadjev:
1 crveni luk
1 režanj češnjaka ili pola vezice medvjeđeg luka
300 g graška
200 g tikvica
Malo soli, mljeveni papar
Pola žličice škrobnog brašna
Začini po želji
Priprema
Lungiće prepeći na tavi s malo masnoće sa svih strana. Izvaditi i premazati bjelanjkom. Pesto (osim 1 pune žlice) izmiješati sa sjeckanim bademima i žlicom mrvica. Stavite lungić, svaki, na papir za pečenje, zalijepite rukama smjesu pesta oko lungića, pa ih umotajte čvrsto u papir i krajeve uvrnite kao bombon. Stavite ih na lim i pecite 10 minuta na 200°C. Izvadite i otvorite, pa s gornjim grijačem pecite još par minuta da porumeni korica. Ako volite manje pečeno, skratite prvi dio pečenja za par minuta, pa na to položite šnite lungića koje ste rezali kada se meso ‘odmorilo’ 5 minuta van pećnice.
Brašno, prašak za pecivo, sol, maslac i jaje umiješajte u tijesto i zamotajte u foliju. Ostavite na hladnom 30 minuta. Razvaljajte na radnoj površini pa režite krugove za kalupe.
Tijesto za košarice utisnite u kalupe pa spremite na hladno. Za nadjev pržite luk, dodajte češnjak. Kada se isprži dodajte grašak, podlijte s 2 dl vode i kuhajte. Začinite. Dodajte kockice tikvice i kuhajte još 5 min. Povežite s malo škrobnog brašna pomiješanog s malo hladne vode. Popaprite. Ohladite.
Punite košarice pa pecite oko 20 min na 200 °C. Poslužite uz meso ili same.
Ako servirate same pred kraj pečenja možete posuti ribanim sirom pa je kompletnije.