Jako ukusna torta koju, osim s breskvama, možete raditi i s nektarinama, marelicama i sl. Naravno, praktično je što breskve možemo kupiti u obliku kompota cijele godine, tako da je torta idealna za lagano osvježenje u bilo kojem godišnjem dobu. Jednostavna je i za pravljenje, pa nema razloga da se ne počastimo često. Ako ćete je dijeliti s mališanima, onda liker i votku zamijenite sokom od breskve, a naziv sa “Sunny day on the beach”. Želatina je ovdje neophodna zbog količine tekućine. Možda vas podsjeti na panna cotu, ali kremastiju! Svakako probajte verziju koja vam osobno odgovara, jako osvježava!
Brzo, bez pečenja, čas posla!
Sastojci
za dno:
200 g piškota
125 g maslaca
za kremu i voće:
500 g breskvi ili jedna velika limenka
600 g svježeg sira za kolače
300 g jogurta, preporučam grčki tip jogurta
100 g votke
100 ml likera od breskve
100 g šećera
2 vrećice želatine ili 12 listića
1 vrećica burbon vanilije
4-6 žlica marmelade ili džema od marelice
listići matičnjaka ili sl. za ukras
Priprema
Kekse možete zdrobiti u vrećici, multipraktikom ili sl. Odvojite 2 žlice za ukras. Otopite maslac pa spojite s keksima i dobro promiješajte. Kalup za torte ili obruč stavite na veličinu fi 26 cm pa utisnite kekse tako da prvo namažete podlogu s malo maslaca da se poslije lakše odvaja. Ohladite 20-ak min dok ne napravite kremu. Ako koristite svježe voće, stavite ga u ključalu vodu nekoliko minuta pa ogulite. Nasijecite na četvrtine i kuhajte s dvije žlice šećera do 10 min, ovisno o veličini. Samo da nije pretvrdo. Ako su baš zrele breskve, možete ih i sirove koristiti – tako je najbolje!
Četiri polovice, očišćene i kuhane ili mekane svježe, štapnim mikserom pretvorite u pire. U većoj zdjeli pomiješajte sir, jogurt, pire od voća, votku, liker, 100 g šećera i burbon vaniliju. Otopite želatinu po uputama pa dodajte (ima raznih varijanti, ja dodajem direktno u mlazu, mikser radi na najjače i nikada nisam imala grudica. Samo ulijevajte bez bojazni na isto mjesto uz lopatice miksera) i sve dobro umiješajte.
Izvadite kalup s utisnutim keksom, premažite marmeladom. Pospite kockicama breskve (ostavite malo za ukras) pa prelijte kremom. Poravnajte i ohladite barem 3 sata. Izvadite iz hladnjaka, pažljivo uklonite obruč tako da tankim nožem lagano prođete uz rub iznutra pa polako odvojite od torte. Ukrasite preostalim mrvicama keksa, komadićima breskve i listićima matičnjaka ili mente.