Ako imate priliku kupiti cijela rebra pa napraviti krunu od njih, e to je ukras stola. Ja sam uspjela dobiti malo kraća, nažalost nema dovoljno za savršeni krug. Janjeći kotleti ne smiju se prepeći, trebaju ostati rozi. To je jelo za svečani ručak, baš za uživanje.
Sastojci
Cijela janjeća rebra (možete koristiti i komad po želji)
2 glavice ljubičastog luka
2 tikvice
2 paprike
2 mlada luka
10 mini rajčica
kadulja, ružmarin, timijan
Priprema
Rebra operite, obrišite pa očistite gornji, tanki dio rebara do kosti. Natrljajte solju, paprom, kaduljom, ružmarinom i timijanom. Smotajte u ‘krunu’ pa po potrebi vežite kuhinjskom špagom. Pecite pažljivo na naglo, sa svih strana, ali pazite da forma ostane. Kada je pečeno prebacite na lim, postavite uspravno pa pecite u pećnici još 20 min na 180°C. Pustite da odleži minimalno 10-15 min prije rezanja.
Povrće očistite, nasijecite na kriške, pa pržite na istoj masnoći. Prvo tikvice, kratko i naglo da dobiju boju, ali ne da se raskuhaju, izvadite ih, pa tu dodajte ljubičasti i krupno narezani mladi luk. Sve pržite, da se karamelizira, pa izvadite na tikvice, a zatim sasvim kratko pržite papriku i izvadite je. posljednje pržite rajčice. Pržite ih vrteći tavu. To je sve gotovo puno prije nego završite meso u pećnici. Sad posebno izvadite rajčice, posolite i popaprite. Ostalo povrće vratite zajedno u tavu u koju ste dodali malo maslaca, stavite malo timijana i posolite, neka se zajedno zagrije i ugasite vatru. Popaprite. Uz meso koje mora ostati rozo, na tanjur servirajte prženo povrće s rajčicama.