Kod Španjolaca je vrlo česta, a kod nas je već udomaćena kao fritaja, pogotovo u Istri, ali i u Dalmaciji. Istarska fritaja najpoznatija je sa šparogama, ali i istarskim pršutom pred Uskrs i s dodatkom tartufa… mmm… Ovaj recept ipak je jednostavnija verzija frittate. Španjolci su je zapravo, kao i većina južnjačkih naroda, dobili miješanjem onoga što imaju. Tako da jaja čine bazu, a mašta dovršava jelo. S kozicama je noble, s gljivama jesenska, s rajčicama i povrćem lagana, ako dodate inćune, slana… Opcija je bezbroj.
Sastojci
8 jaja
1 glavica crvenog luka
1 poriluk
nekoliko listova blitve
1 grašak ili šparoge
150 g slanine
100 g naribanog sira
vlasac, origano i mažuran po želji
sol i papar
1 tikvica
pola manjeg patlidžana
2-3 žlice kukuruza šećerca
ulje
ako volite masline, uvijek ih možete dodati
Priprema
Očistite paprike i nasjeckajte ih na trakice, zatim očistite crveni luk i poriluk i nasijecite ih na tanke šnitice. Na malo ulja pecite luk, poriluk i papriku u tavi koju možete staviti u pećnicu, ali može i neka druga pa kasnije možete prebaciti u neku koja može u pećnicu. Pržite samo nekoliko minuta, da ne promijeni boju. Izvadite na stranu, a na preostaloj masnoći pržite redom slaninu, pa tikvice i na kraju kockice patlidžana koji je prije odstajao u slanoj vodi. Stavite sve sa strane. Ako ćete peći manje fritaje na tavi, uzmite po malo od sveg povrća i malo slanine stavite na malo namašćenu tavu pa na to ulijte lagano umućena (2-3) jaja s malo soli. Pospite ribanim sirom i kukuruzom po želji. Pecite na laganoj vatri poklopljeno par minuta. Gore mora ostati skoro tanki jedva pečeni sloj, a donji sloj trebao bi jače porumeniti. Ako želite peći jednu veliku fritaju, uzmite veću tavu koja može u pećnicu (možete koristiti i lim za torte). Tada možete prvo peći kratko na peći, čak malo i miješati, pa poravnati, posuti sirom i kukuruzom te zatim zapeći u pećnici 5-6 minuta. Pećnica treba već biti zagrijana na 180°C. Poslužite sa svježim pecivom, kruhom ili hrskavim prepečenim Baguetteima.